OM

Magnus Moksnes Myhre

Domorganist - Molde domkirke Cathedral organist - Cathedral of Molde

"Gjennom alle dagens timer, som jeg mottar av Guds godhet, kan jeg se det lys som stråler

fra ditt tjenerliv på jorden.

La mitt liv i dag bli preget

av at du er livets Herre! "

 

NoS 1985 - 787 T:Svein Ellingsen

Biografi

Følgende biografi kan benyttes i konsertprammer og lignende.

 

Magnus M. Myhre ble født i 1982 og er oppvokst i Trondheim. Som 5-åring begynte han å spille fiolin, senere ble det bratsj, og 12 år gammel begynte han å spille orgel. Etter musikklinjen ved Heimdal videregående skole, fulgte bachelor/kantor-utdannelse ved NTNU - Musikkonservatoriet i Trondheim, med professor Harald Rise og domorganist Kåre Nordstoga.

 

Etter fire år i Trondheim fulgte en treårig solistdiplom med professor Hans-Ola Ericsson i Sverige. Ved siden av et bredt repertoar fra ulike epoker, fordypet han seg disse årene spesielt i musikk av Marcel Dupre. Dette resulterte også i en større artikkel om Marcel Dupre's musikalske estetikk. Forøvrig har han deltatt i mesterklasser med bl.a. Harald Vogel, Jon Laukvik, Kevin Bowyer, David Sanger, William Porter og Eric Lebrun.

 

Ved siden av repertoarspillet, har han gjennom hele studietiden fordypet seg kontinuerlig i orgelimprovisasjonsfaget under ulike lærere. Han har også selv undervist i orgelimprovisasjon ved NTNU.

I tillegg til orgelspillet har Myhre fra tid til annen medvirket som pianist innenfor ulike prosjekter i pop og jazzsjangeren. Han er også brukt til å utarbeidet tilstands og konsulentrapporter i ulike orgelsaker.

 

Til daglig er Magnus M. Myhre domorganist i Molde domkirke, med hovedvekt på utøvende virksomhet og gudstjenestespill. Han konserterer også i Norge, Sverige og Danmark.

 

 

I kirkemusikkens tjeneste

Hvorfor er kirkemusikken viktig, og hva gjør den med mennesker?

 

Der ordene tar slutt, tar musikken over. Det er jeg overbevist om. Og mange ganger har jeg lurt på hva det er som gjør at vi mennesker finner oss en favorittkomponist, eller en favorittlåt. Helt uten akademisk belegg har jeg kommet frem til at musikken vi liker, er en forlengelse av vårt språk. Den uttrykker en mening eller følelse, eller bekrefter oss selv på en måte som vi gjerne vil gi uttrykk for, men som vi ikke klarer med ord.

Mennesket bærer nok ofte på en drøm om at verden rundt skal forstå fullt ut, hvordan det egentlig er "å være meg". Og for mange vil musikken være det virkemidlet man kommer lengst med i et forsøk på å si noe om dette. På samme måte er Evangeliet et univers som er gjengitt veldig nøkternt og kortfattet. Altfor nøkternt, kan man si, med tanke på hvor store og omveltende begivenheter det var som fant sted. Ordets forkynnelse og teologi kan åpne opp Bibelens tekster på mange vis, men også her har ordet sin begrensning. Hvordan kan ord beskrive det disiplene følte da Jesus hang på korset, eller undringen og gleden hos Emmausvandrerne da det gikk opp for dem hvem de snakket med. Bibeltekstene gir en kortfattet rapport om hva som skjedde, men de favner ikke på langt nær de menneskelige følelsene og reaksjonene man kan ane, om man selv prøver å tenke seg inn i begivenhetenes gang og "tar plass" midt i det som skjer.

 

Det å bringe disse scenene nærmere - gjøre dem så levende og virkelige som de faktisk var - det er musikkens oppgave. Og dermed også kantorens høyeste mål. Den store mesteren Bach klarte dette, f.eks. i Mattheuspasjonen, der vi som tilhørere tas med helt inn i lidelseshistorien. Og det er mange etter Bach som har klart dette. Ikke minst gir improvisasjonen et hav av muligheter for å forsøke å beskrive det ubeskrivelige. Er så all musikk kirkemusikk? Noen mener ja, jeg mener nei. Kirkemusikken skal, uavhengig av form og stil, peke på Evangeliet, opplyse Evangeliet og gjøre Evangeliet levende og virkelig, slik at mennesker kommer til tro, og styrkes i sin tro. Det er musikkens forkynnelse!